ERIS je mezi vítězi soutěže agentury NATO o nejlepší technologickou inovaci

ERIS je mezi vítězi soutěže agentury NATO o nejlepší technologickou inovaci

ERA uspěla v prestižní soutěži, kterou vyhlásila agentura Severoatlantické aliance NCIA (NATO Communication and Information Agency). Její systém pro řízení letového provozu ERIS vyhlášen jako jeden ze tří vítězů.

5. listopadu ERA prezentovala systém ERIS v online vystoupení pro tisícovku expertů a následně porota složená ze zástupců alianční agentury a amerického letectva vybrala vítěze. Kromě ERA jsou to společnosti Aselsan z Turecka a Reticle Ventures Canada Incorporated ve spolupráci s Lemay.ai z Kanady. Vítězům byl nabídnut pilotní placený projekt v oblasti jejich specializace.

„Náš prezentující Tomáš Lipták odvedl perfektní práci. Byli jsme vybráni spolu s jinými dvěma firmami představit svoje další vize a pracovat na pilotním projektu na reálných NATO datech,“ uvedl obchodní ředitel ERA Ondřej Chlost.

Cílem technologické výzvy agentury NATO světovým výrobcům je najít nejmodernější, a přitom cenově dostupná řešení v oblasti zpracování radarových a senzorových dat. Uplatnění by mohly najít při leteckých operacích NATO, případně v civilním provozu.

„ERIS je inovativní ATC systém, který fúzuje přehledová data z jednotlivých senzorů a poskytuje jednotný obraz vzdušné a pozemní situace v zájmové oblasti. Jeho ambicí je být ideálním řešením pro zvýšení bezpečnosti provozu nejen ve vzduchu, ale také na pozemních plochách malých a středních letišť,“ popsal vítězný systém Tomáš Lipták, produktový manažer ERA.

O systému ERIS

Systém ERIS byl české veřejnosti poprvé představen na airshow Dny NATO 2019. Jeden z jeho modulů se v současnosti testuje na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě – Mošnově, další na letišti v Bratislavě. Systém zvyšuje bezpečnost letiště tím, že ‚hlídá‘ potenciální rizika kolizí mezi stroji na zemi a automaticky generuje výstražná hlášení pro řídící letového provozu. Jako cenově dostupná alternativa pro regionální letiště ERIS rovněž sbírá mezinárodní reference: funguje například na Ukrajině, na Srí Lance a v irácké Sulejmánii.

Více zde (v angličtině): https://www.ncia.nato.int/about-us/newsroom/defence-innovation-challenge-winners-announced.html

Video z vyhlášení vítězů: https://youtu.be/o0VaN5bdEq