ERA zmodernizuje systém pro letiště East Midlands ve Velké Británii. Kvůli zavřeným hranicím na dálku

Systém WAM by ERA pro sledování letového provozu, který je nainstalován v okolí mezinárodního letiště East Midlands (EMA) potřeboval nutně výměnu některých modulů a další vylepšení. Kvůli situaci s pandémií koronaviru, která uzavřela hranice i pro servisní techniky firmy, bude značná část potřebných zásahů provedena na dálku.

Zákazník Manchester Airports Group schválil nasazení WAM systému firmy ERA na letišti East Midlands již v roce 2008. Hlavním důvodem byla potřeba kontrolovat bezpečnost letového provozu v oblasti přiblížení k letišti, včetně sledování, jaký hluk letový provoz vyváří nad obydlenými oblastmi. Data proto zasílají úřadům, které sledují úroveň hlukové zátěže. Počátkem letošního roku ERA uzavřela smlouvu na modernizaci systému, která spočívá v upgradu a výměně některých částí. Díky tomu dokáže ERA prodlužovat životnost svých systému i přes 10 let bez nutnosti kompletní výměny.

Multisensorový systém ERA (MSS) pro East Midlands je kombinací technologií multilaterace and ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast), které letiště využívá jako další bezpečnostní prvek doplňující přesná polohová data do fúze k datům z pojezdového radaru. Systém WAM EMA používá distribuovaný čas a sestává ze sítě pozemních stanic (šesti přijímacích a dvou dotazovacích). Plánovaný upgrade nahradí část modulů vzhledem k nutnosti nasazení nové softwarové sady. Tato změna má přispět k možnosti nahradit v případě potřeby klasický radar plně multilateračním systémem MSS od ERA.

Vzhledem k bezprecedentní situaci se šířením nemoci Covid19 a nemožnosti vycestovat, výměnu modulů provedou technici EMA s podporou expertů ERA, kteří budou na dálku sytém implementovat a kalibrovat. Výměna je plánována na konec dubna až květen 2020.

O systému MSS (Multi-sensor Surveillance System)
Pozemní stanice MSS od ERA sestává z několika modulů, z nichž každý představuje samostatnou nahraditelnou jednotku, jejíž hardware je navržen tak, aby odolával I extrémním povětrnostním podmínkám.  Každá stanice je nakonfigurována k určitému účelu – jako přijímač, vysílač, transpondér apod. pomocí výběru požadovaného setu modulů. Jednotlivé moduly jsou uzavřeny v hliníkové schránce, která splňuje ochranný standard, především ve smyslu schopnosti tohoto zařízení odolat vstupu prachu a vody.

O letišti EMA
Letiště East Midlands je mezinárodní letiště v Anglii v blízkosti Leicesteru v kraji Leicestershire. Letiště vzniklo v roce 1943 původně jako základna Royal Air Force a je známo jako RAF Castle Donington. V roce 1965 se stalo letištěm civilním. Z EMA se postupně stal uzel pro nízkonákladové společnosti jako Jet2.com a Ryanair, které provozují spoustu spojů do domácích i evropských destinací na krátké vzdálenosti. 4,5 milionu cestujících ročně z něj činí 11. nejvytíženější ve Spojeném království, jde však o jedno z hlavních nákladních letišť, přesněji druhé nejvytíženější v zemi po letišti Heathrow v Londýně.