ERA získala novou zakázku v Rumunsku. Dodá svůj systém pro sledování letového provozu letišti v Brašově

ERA získala novou zakázku v Rumunsku. Dodá svůj systém pro sledování letového provozu letišti v Brašově

ERA podepsala smlouvu s rumunským řízením letového provozu ROMATSA. Na jejím základě dodá systém pro sledování pohybu letadel v okolí mezinárodního letiště Brašov-Ghimbav. Firma tak dále rozšíří svůj systém WAM East pro monitoring letového provozu ve východní částí Rumunska.

Na základě projektu ERA přidá další pozemní stanice do již existující sítě systému WAM East. Jedná se o celoúzemní přehledový systém pro řízení letového provozu jménem MSS (Multisenzorový sledovací systém), kombinující dvě osvědčené technologie: multilateraci a ADS-B. Hlavním cílem rozšíření systému je zvýšení bezpečnosti letového provozu v okolí letiště Brašov.

„ROMATSA je jedním z našich TOP zákazníků. Od počátku naší spolupráce v roce 2011 ERA postupně instalovala v Rumunsku několik celoúzemních systémů, které dohromady pokrývají téměř celý vzdušný prostor nad jeho územím,“ uvedl generální ředitel ERA Ondřej Chlost.

Seznam ERA systémů, které bezchybně fungují v Rumunsku, se tak za 13 let rozrostl již na 6 položek:

• Prvním instalovaným systémem byl v roce 2011 systém monitoringu letů v okolí tří velkých mezinárodních letišť: Kluž-Napoca, Sibiu a Târgu-Mures.
  • Dvě rozšíření tohoto systému v letech 2013 a 2014 měla za úkol zajistit přehled o fázích letu v nízkých letových hladinách, což byla výzva, protože především letiště v Kluži leží v kopcovité krajině.
  • Další projekt WAM Rom Sud z roku 2016 se soustředil na pokrytí jižní části země včetně vylepšení pokrytí oblasti přiblížení k letišti Otopeni, sloužícímu hlavnímu městu Bukurešti.
  • Na tomto letišti, známém též jako Mezinárodní letiště Henriho Coandă, ERA rovněž instalovala pozemní sledovací systém MLAT a systém pro sledování pohybu vozidel SQUID na letištní ploše.
  • Zatím poslední projekt ERA na východě Rumunska, výše zmíněný WAM East, započal před dvěma lety. Přidáním tohoto regionu k již dříve pokrytým částem na jihu a ve středu země získali letoví dispečeři v Rumunsku již téměř kompletní přehled nad letovým provozem nad celou zemí.

O letišti Brašov a organizaci ROMATSA

Mezinárodní letiště Brašov-Ghimbav leží v obci Ghimbav, poblíž města Brašov v Transylvánii. Je v provozu teprve od roku 2023, takže se jedná o nejmodernější letecký přístav v celém Rumunsku.

ROMATSA (zkratka z Romanian Air Traffic Services Administration) je rumunské řízení letového provozu. Organizace založená v roce 1991 je podřízena Ministerstvu dopravy Rumunska.